ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παραποίηση ιστορίας και εμπρηστική ρητορική δεν προωθούν σχέσεις καλής γειτονίας

Για ψεύδη, παραποίηση της ιστορίας και εμπρηστική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

"Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας", τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.  
 
Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν, συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

"Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους.", καταλήγει.

Πηγή: skai.gr