Βρέθηκε το «γονίδιο των ηγετών»

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του πανεπιστημίου Harvard- ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που διαθέτουν οι άνθρωποι με ηγετικές ικανότητες. Το λεγόμενο «γονίδιο του ηγέτη», ή αλλιώς rs4950, υπάρχει στους ανθρώπους που αρέσκονται να αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ηγεσίας «Leadership Quarterly», σύμφωνα με τη βρετανική Independent, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 4.000 δίδυμους και συσχέτισαν το γενετικό προφίλ τους με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, των διαπροσωπικών σχέσεων τους και της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το ένα τέταρτο των ηγετικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικά αίτια. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μάθησης, όμως ειδικά το εν λόγω γονίδιο φαίνεται να παρέχει την αναγκαία έμφυτη ώθηση, ώστε κάποιος να αναλάβει ηγετικούς ρόλους.

Σύμφωνα με τον  τον δρα Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ το γονίδιο rs4950 «φαίνεται να σχετίζεται με την κληροδότηση της ηγετικής ικανότητας από γενιά σε γενιά. Η συμβατική σοφία, ότι η ηγεσία είναι μία ικανότητα, παραμένει αληθινή σε μεγάλο βαθμό, όμως δείξαμε ότι επίσης αποτελεί εν μέρει γενετικό γνώρισμα».


Όπως εκτίμησε, είναι πιθανό ότι μερικοί από τους ηγέτες που αναδύθηκαν στην παγκόσμια ιστορία, έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι άσχετα με το αν κανείς διαθέτει ευνοϊκό γενετικό υπόβαθρο, η ανάληψη ενός ηγετικού πόστου εξαρτάται κυρίως από την απόκτηση των απαραίτητων για αυτή τη θέση ικανοτήτων.

Πηγή: skai.gr