Ονοματεπώνυμα και φωτογραφίες διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου στις Οινούσσες που ζητούν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα δημοσιεύουν το Σάββατο τα τουρκικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τους ως «Γκιουλενιστές». Στο ναυάγιο της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και ένα βρέφος.

Δυο εκ των 12 διασωθέντων είναι διωκόμενοι ακαδημαϊκοί από την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Ο νεαρής ηλικίας Τούρκος ακαδημαϊκός Γιουσούφ Ντενίζ και η οικογένειά του είναι ανάμεσα στους 12 διασωθέντες του ναυαγίου  που ζητούν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο άλλοτε διακεκριμένος καθηγητής της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Σελτσούκ στο Ικόνιο της Τουρκίας καθαιρέθηκε από τη θέση του με διάταγμα που αφορά στους υπόπτους για σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Γιουσούφ Ντενίζ

Στο σκάφος επέβαιναν επίσης η γυναίκα του Αριφέ Γιουσούφ καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Μεβλανά, μαζί με τον εξάχρονο γιο τους και τη δίχρονη κόρη τους.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους 12 Τούρκους που διασώθηκαν και ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είναι οι Μπεντιρχάν Ζενμπίλ, Φατμά Ισίκ και Ναζίρ Ισίκ. Επίσης αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι ελληνικές αρχές πάντως «κρατούν το στόμα τους κλειστό» σχετικά με την ταυτότητα των διασωθέντων. 

Σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών αρχών πάνω από 4.424 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας το 2018.