Κάτοικοι στον Κεραμεικό ανέλαβαν να αναπλάσουν και να διαμορφώσουν την περιοχή στο Δημόσιο Σήμα, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου από την 3η Εφορία.

Πρόκειται για μία επιτυχημένη παρέμβαση διαφόρων πρωτοβουλιών, που κατάφεραν να απομακρύνουν τα μπάζα μίας μισοκατεστραμένης οικοδομής, ώστε να αναδειχθεί ένα από τα αρχαιότερα νεκροταφεία της Αθήνας.

Το εγκαταλειμμένο κτίριο επί της οδού Πλαταιών αποτελούσε εδώ και χρόνια εστία μόλυνσης της περιοχής. Το οικόπεδο όπου βρισκόταν το κτίριο αποτελεί τμήμα του Δημοσίου Σήματος, το σημαντικότερο ίσως νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας και έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι κάτω από τα χαλάσματα βρίσκονται οι τάφοι επιφανών ανδρών της αρχαίας Αθήνας από τον 4ο και 5ο αιών π. Χ.

Εξίσου σημαντικοί τάφοι είχαν βρεθεί πριν από περίπου 15 τάφοι στο ακριβώς δίπλα οικόπεδο και όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για τάφους νεκρών του πρώτου Πελοποννησιακού πολέμου, που ετάφησαν από τον Περικλή.

Πιστεύεται ότι και ο ίδιος ο Περικλής θάφτηκε στο νεκροταφείο που στα αρχαία χρόνια βρισκόταν πάνω στην οδό που συνέδεε την Αθήνα με την Ακαδημία Πλάτωνος.

Μετά τα πρώτα ευρήματα αποφασίστηκε να απαλλοτριωθεί όλο το οικόπεδο, όμως σχεδόν 15 χρόνια μετά, αυτή η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν ξέρει κανείς εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι ανασκαφές.

Για αυτό κάτοικοι της περιοχής και τοπικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους, και σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων ξεκίνησαν εργασίες για την ήπια ανάπλαση του χώρου.

«Θα φτιάξουμε ένα μικρό παρκάκι να έρχονται τα παιδιά να παίζουν. Υπάρχει η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε σαν δάπεδο το πατημένο χώμα το οποίο συμβολικά πάλι σε συνδέει με την Αττική γη και τον Κεραμεικό, έτσι όπως ήταν στην αρχαιότητα», ανέφερε ένας από τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ανάπλασης του χώρου την Κυριακή με φυτεύσεις και εκδηλώσεις πάντα με το σύνθημα «Το Δημόσιο Σήμα Ενώνει».

Πηγή: Από την εκπομπή Eco News