«Θερμό επεισόδιο» στην Κίνα με κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Αυστραλίας

Κίνα: «Θερμό επεισόδιο» με κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Αυστραλίας

Ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το αεροσκάφος της RAAF απείλησε την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ήταν μετρημένα και νόμιμα.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας τόνισε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εντόπισαν αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας και το προειδοποίησαν να απομακρυνθεί, μετά την καταγγελία από την Καμπέρα πως κινεζικό καταδιωκτικό προχώρησε σε «επικίνδυνη» αναχαίτιση P-8 στον εναέριο χώρο της Νότιας Σινικής Θάλασσας την 26η Μαΐου.

Ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου, επέμεινε ότι το αεροσκάφος της RAAF απείλησε την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και ότι τα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ήταν μετρημένα και νόμιμα.

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας κατήγγειλε ότι κινεζικό καταδιωκτικό J-16 αναχαίτισε κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αεροσκάφος επιτήρησης P-8 τον περασμένο μήνα. Η Καμπέρα διαμαρτυρήθηκε στο Πεκίνο «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ