Θερίζει ο παιδικός καρκίνος

Θερίζει ο παιδικός καρκίνος
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του παιδικού καρκίνου η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο, περισσότερα από 160.000 παιδιά πάσχουν από την ασθένεια, εκ των οποίων τα 90.000 καταλήγουν.

Στη χώρα μας, 280-300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο- κυρίως από λευχαιμία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και καταρτισμένοι επιστήμονες με αποτέλεσμα 7 στα 10 παιδιά να θεραπεύονται σε αντίθεση με τις χώρες του τρίτου κόσμου όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι ότι δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και τα παιδιά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα που προορίζονται για τους ενήλικες αλλά και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ψυχολόγων στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Καρκίνο "Φλόγα", Μαρία Τρυφωνίδη, πολλές φορές ο σύλλογος αναγκάζεται να πληρώσει ψυχολόγους για να στηρίξουν τη δύσκολη στιγμή το παιδί και την οικογένεια.

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα, ο υπουργός υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο μήνυμα του υπογραμμίζει ότι κύριο μέλημα της πολιτείας είναι η παροχή της βέλτιστης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής φροντίδας όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για ολόκληρη την οικογένεια.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά