«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά», τραγουδούσε πριν από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, το εκκεντρικό και διανοούμενο «Σκαθάρι». Το «Imagine», που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971 αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια του Τζον Λένον.

Ο ίδιος είχε πει οτι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι, αλλά το τελικό αποτέλεσμα συνδέθηκε άρρηκτα με τα πασιφιστικά κινήματα της εποχής του και, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε να πει οτι «το τραγούδι αυτό απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό με τους εθνικούς ύμνους».

Η ιδέα του πασίγνωστου τραγουδιού δεν ήταν του ίδιου του Τζον Λένον, αλλά την δανείστηκε από ένα ποίημα της συντρόφου του Γιόνο Ονο, που συμπεριλαμβανόταν στην ποιητική της συλλογή με τίτλο «Γκρέιπφρουτ».

Εκτός όμως από το Imagine και το επόμενο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στη συνέχεια, το "Plastic Ono Band", αποκαλύπτουν μία καλλιτεχνική αλλά και κρίσιμη περίοδο στη σύντομη ζωή του Τζον Λένον. Ηταν η περίοδος που άρχιζε να απαλλάσσεται από τα «φαντάσματα», τον θυμό και τον βαθύ πόνο που είχαν συσσωρευθεί μέσα του κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, αλλά και την εποχή που τελείωνε η εποχή των Μπιτλς.

Η κραυγή που συνοδεύει το "Mother" στο δίσκο "Plastic Ono Band", είναι η κραυγή της μητέρας του Λένον η οποία μετά τον χωρισμό της αφήνει τον μικρό τότε Τζον στην επιμέλεια της θείας Μιμί, η οποία με τη σειρά της πέθανε αργότερα, όταν ο Λένον ήταν 17 χρόνων. Τα γεγονότα αυτά άφησαν ένα τεράστιο κενό που σημάδεψε οριστικά τη ζωή και τον χαρακτήρα του.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τα πυρά ενός διαταραγμένου θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάμπαν, οι Queen τραγουδούσαν το Imagine, αποτείοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του. Το 2001 ο Τζορτζ Μάϊκλ αγόρασε αντί δύο εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια δημοπρασία, το λευκό πιάνο στο οποίο ο Λένον συνέθεσε το τραγούδι-ορόσημο και στη συνέχεια το δώρισε στο Μουσείο των Μπιτλς, στο Λιβερπουλ.

Πηγή: skai.gr