«Ριγολέττος» στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βέρντι

Μια από τις κορυφαίες όπερες του Βέρντι, τον θρυλικό Ριγολέττο παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 6 έως τις 15 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη, ο Ριγολέττος παρουσιάζεται σχεδόν σε όλα τα λυρικά θέατρα της υφηλίου. Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει για οκτώ μόνο παραστάσεις την επιτυχημένη παραγωγή, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ο Πετρόπουλος έχει μεταφέρει τη δράση από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Στον ρόλο του Ριγολέττου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δύο διαπρεπείς βαρύτονους, τον μεξικανό Κάρλο Αλμαγκέρ και τον Κουβανό Νέλσον Μαρτίνες. Στον ρόλο του Δούκα της Μάντοβας εναλλάσσονται οι τενόροι Μάριο Τζεφίρι και Γιάννης Χριστόπουλος. Την Τζίλντα ερμηνεύουν οι ελληνίδες υψίφωνοι Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου και Χριστίνα Πουλίτση. Στον ρόλο του Σπαραφουτσίλε οι βαθύφωνοι Δημήτρης Καβράκος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ στον ρόλο της Μανταλένας η Ελένη Βουδουράκη και η Μαρισία Παπαλεξίου.
Το τρίπρακτο μελόδραμα Ριγολέττος είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» του Βίκτωρ Ουγκώ. Το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε. Ο Ριγολέττος πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Ο Φοίνικας» της Βενετίας στις 11 Μαρτίου 1851. Στην Ελλάδα αναφέρεται παράσταση της όπερας το 1852 στην Κέρκυρα και στις 28 Οκτωβρίου 1853 στην Αθήνα. Στο ρεπερτόριο της Εθνικής λυρικής Σκηνής ο Ριγολέττος περιλήφθηκε τον Ιανουάριο του 1948, όταν ανέβηκε σε μουσική διεύθυνση του Λεωνίδα Ζώρα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πέρση.

Ο «Ριγολέττος» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr