Πρόεδρος Κομισιόν: Εμβόλια για το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος Ιουνίου

Πρόεδρος Κομισιόν: Εμβόλια για το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος Ιουνίου

Σχεδόν μισό δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού (486 εκατ.) αναμένει η ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της σε μικρό αριθμό Ευρωπαίων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Γιάννης Παλαιολόγος.

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εγκριθούν Johnson & Johnson (που είναι μονοδοσικό) και της γερμανικής CureVac.

Με τις εν λόγω ποσότητες των εμβολίων έως τον Ιούνιο μπορεί να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του ευρωπαϊκού και αντίστοιχα του ελληνικού πληθυσμού και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για εμβολιασμούς στο 70% του πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.

Η Γερμανίδα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. παραχώρησε τη συνέντευξη –σε μία ευρύχωρη αίθουσα του Berlaymont, με μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις– στον απόηχο ίσως της πιο ταραχώδους εβδομάδας της προεδρίας της. Η σύγκρουση με την AstraZeneca ανέδειξε τα όρια της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις – κατά της εταιρείας, αλλά, σε ορισμένους κύκλους, και κατά των χειρισμών της Επιτροπής.

Η βιαστική υιοθέτηση ενός μηχανισμού εξουσιοδότησης εξαγωγών των εμβολίων την Παρασκευή οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο όταν, στην αρχική του εκδοχή, συμπεριλήφθηκε διάταξη που επέβαλλε συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας – η μη επιβολή των οποίων ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στα οποία επέμενε η Ε.Ε. στις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Παράλληλα, η μετάθεση ευθυνών σε μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων και η ειδική προτίμηση στα γερμανικά ΜΜΕ έχουν οδηγήσει σε διογκούμενη δυσφορία απέναντι στην πρόεδρο της Επιτροπής στη «φούσκα των Βρυξελλών».

Σχετικά με τους πιο αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις εκπληκτικές επιδόσεις του Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ΗΑΕ, σημειώνει: «Η διαφορά είναι ότι εμείς αποφασίσαμε, με τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, να μην κόψουμε δρόμο στη διαδικασία των εγκρίσεων και της εξέτασης των δεδομένων. Άλλοι έδωσαν έγκριση χρήσης εκτάκτου ανάγκης σε μόλις 24 ώρες. Νομίζω ήταν σωστή η δική μας απόφαση να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να δώσουμε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας – η οποία δόθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι σε φυσιολογικούς καιρούς».

Επιμένει δε – διαψεύδοντας τον CEO της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό – ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων προ-αγοράς «δεν ήταν περιοριστικός παράγοντας» για τις παραδόσεις των εμβολίων στις περιπτώσεις των άλλων εγκεκριμένων εμβολίων.

Πηγή: skai.gr