Ιταλία: Πέντε νεκροί από τις πυρκαγιές - Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στη Σικελία

Ιταλία: Πέντε νεκροί από τις πυρκαγιές - Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στη Σικελία

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ιταλία και την Τετάρτη, κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα γης και προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, την ώρα που οι θερμοκρασίες κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη πανευρωπαϊκό ρεκόρ 48,8 βαθμών Κελσίου στις Συρακούσες της Σικελίας, σπάζοντας το ρεκόρ των 48,5 βαθμών που είχαν πάλι οι Συρακούσες από το 1990. Οι ειδικοί λένε ότι οι υψηλότατες θερμοκρασίες μπορεί να παραταθούν. 

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας έχει ζητήσει να κηρυχθεί όλο το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των δεκάδων πυρκαγιών. 

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία της Καλαβρίας.

Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, αλλά έμεινε εγκλωβισμένος.

Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Πριν από λίγο, επίσης, ένας αγρότης 30 ετών έχασε την ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνη της Σικελίας. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε

Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.

Στη Σικελία αποφασίσθηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα Καναντέρ δίνουν μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας και στα όρη Νέμπροντι.

Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr