Μόνη στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία μετά το τουρκικό κλείσιμο των Στενών

Μόνη στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία μετά το τουρκικό κλείσιμο των Στενών

Την απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για όλα τα πολεμικά πλοία και όχι μόνο για τα ρωσικά, ανέλυσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Εξήγησε ότι με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν ικανοποιεί τη Δύση, αλλά παράλληλα, αφήνει μόνη της τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προκύπτει πως δεν θα περάσουν από τα στενά ούτε πλοία του ΝΑΤΟ.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η συνθήκη του Μοντρε σχετικά με την κυκλοφορία στα στενά, με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης. Όπως λέγαμε πάντα, είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής κυβέρνησης και του λαού», τόνισε ο χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Ρωσία και πως έχει εκπληρώσει κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε θεσμούς και συμμαχίες, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Φυσικά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς σε αυτή τη διαδικασία, είναι η δική μας στάση. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της εντός των θεσμών και των συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει, ιδίως των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα το κάνει και στο μέλλον. Βεβαίως δεν θα υπονομεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα παραμελήσο9υμε όμως τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Γι αυτό λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Ρωσία», σημείωσε.

Το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι είχε ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλόγό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στις οποίες δεν σημειώθηκε πρόοδος, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί και πότε θα γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα ο Ερντογάν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της ειρήνης.

Πηγή: skai.gr