Οταν η καινοτομία γίνεται αγροτικό προϊόν

Και επειδή καυχόμαστε για την πλούτο και την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, έχουν -επιτέλους - αρχίσει να εμφανίζονται αγρότες που καινοτομούν στις πράξεις, όχι στα λόγια.

Σε ένα λόφο τη θέση Μαντράκι στο Αυλωνάρι της Εύβοιας ο Πέτρος Ζαργάνης έχει στήσει ένα πρότυπο κτήμα με βιολογικά προϊόντα. Καλλιεργεί και εμπορεύεται εποχιακά λαχανικά, κηπευτικά, παράγει αυγά στα απολύτως άοσμα κοτέτσια του, βατραχοπόδαρα, αλλά και αγκινάρες για παραγωγή βιομάζας.

Ο Πέτρος Ζαργάνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ζαργάνης Πρότυπα Βιοαγροκτήματα ΑΕ, μαζί με τα παιδιά του Γιώργο και Αθανασία Ζαργάνη έχουν χτίσει μια εταιρεία που θα ζήλευαν πολλές πρότυπες επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά που ασχολούνται με την βιοκαλλιέργεια και εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές.
   

Οπως λέει ο Πέτρος Ζαργάνης, πριν γίνει ο «Αγρότης από το Μέλλον» (αφιέρωμα στην Ζαργάνης Πρότυπα Βιοαγροκτήματα ΑΕ στην έκδοση Greek Foods Success Stories - Εκδόσεις Koufalis Media Corp), «άκουσα για την καλλιέργεια βατράχων λίγο πριν συνταξιοδοτηθώ όταν ακόμη εργαζόμουν στην ΚΗΥΚΥ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ). Εντυπωσιάστηκα, το έψαξα και μετά από 3 χρόνια η μονάδα ήταν έτοιμη. Και μπορεί να λειτουργούσε με προσωρινή άδεια, καθώς η οριστική καθυστέρησε να έρθει λόγω γραφειοκρατίας δέκα χρόνια(!), στο μεσοδιάστημα όμως η εταιρεία ανάπτυξε μοναδική για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα τεχνολογία στη βατραχοκαλλιέργεια.



Στα κοτέτσια του κτήματος, όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου διαβάζοντας το βιβλίο σου χωρίς να μυρίζεις τις κότες που τριγυρνούν γύρω σου ελεύθερα, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει γίνει πρωτοποριακή δουλειά. Οι κότες προφανώς τρέφονται με βιολογικές τροφές. Τα λαχανικά τρέφονται από την κοπριά που παράγεται από τις κότες του κτήματος μετά από ζύμωση με ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) μέσω αναερόβιας διαδικασίας απαλλαγμένης από παθογόνους μικροοργανισμούς.



Η τεχνολογία Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) είναι μια μέθοδος την οποία ανάπτυξε ο Ιάπωνας βιοτεχνολόγος Τερούο Χίγκα. Κάθε εβδομάδα τα κοτέτσια ψεκάζονται με ενεργούς μικροοργανισμούς οι οποίοι ουσιαστικά τρέφονται με τα βακτηρίδια που προκαλούν τις οσμές.



Σήμερα στην Ζαργάνης Πρότυπα Βιοαγροκτήματα ΑΕ παράγονται περισσότερα από 30 είδη τα οποία διανέμονται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε super market. «Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής μας λέει ο Πέτρος Ζαργάνης, ίσως να είναι μονόδρομος για τους νέους της υπαίθρου, αρκεί να το πιστέψουν. Το κράτος, συμπληρώνει, πρέπει να σταματήσει να δίνει δεκαχίλιαρα στους νέους αγρότες, πρέπει να σταθεί δίπλα τους με επιστήμονες γεωτεχνικούς.

Χρειάζεται επιχειρηματικότητα και πολύ δουλειά...







Πηγή: skai.gr