Ο ΣΚΑΪ στην πύρινη κόλαση της Αχαΐας- Τουλάχιστον 6 καμένα σπίτια σε Ελεκίστρα και Σούλι

Ο ΣΚΑΪ στην πύρινη κόλαση της Αχαΐας- Τουλάχιστον 6 καμένα σπίτια σε Ελεκίστρα και Σούλι

Τουλάχιστον έξι σπίτια σε Ελεκίστρα και Σούλι παραδόθηκαν στις φλόγες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο το οποίο μαίνεται ακόμη ενώ ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή .

Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη και οι φλόγες, κατέστη εφικτό, να περιοριστούν σημαντικά, ώστε να μην περάσουν κατά πολύ την περιμετρική της Πάτρας πέρα από το Σούλι και την Ελεκίστρα, και επεκταθούν σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας είναι σε ύφεση ενώ μετά τη δύση του Ήλιου, στο σημείο επιχειρούν μόνο επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πατρέων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία πρώτη ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, υπέστησαν ζημιές από τη φωτιάκαι εκτάσεις με καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πληγέντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα.

Όσον αφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, εξακολουθεί, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να είναι σε εξέλιξη, ενώ έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών -Τρίπολης, από τα Κριθαράκια μέχρι την κοινότητα Πανόπουλου.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Η κατάσταση στην Δροσία κρίνεται δύσκολη με τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν οδηγήσει σε επέκταση της πυρκαγιάς. Νωρίτερα, εκτός της Δροσιάς εκκενώθηκε και το χωριό Πτέρη, με την φωτιά να έχει φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια και τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια τιθάσευσης του πύρινου μετώπου.

Σε επιφυλακή για να αποχωρήσουν βρίσκονται οι κάτοικοι άλλων 9 χωριών της Αχαίας και της Ηλείας, κοντά στο πύρινο μέτωπο. 

Πρόκειται για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, και Καρπετάκι Αγίας Τριάδας, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα από το 112,  να απομακρυνθούν προς Χαλανδρίτσα.

Οι κάτοικοι στο Σούλι Αχαϊας βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους του οικισμού έπειτα από κάλεσμα των αρχών για να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.  Κάποιοι με λάστιχα στα χέρια, είδαν τις φλόγες να φτάνουν μερικά μέτρα από τις αυλές τους. Η πυρκαγιά άρχισε να καίει το πυκνό δάσος της Δροσιάς Ερυμάνθου γύρω στις 2 το μεσημέρι και γρήγορα τα χωριά Ελικίστρα και Σούλι, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Έκτακτη Σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης, σχετικά με τις δύο πυρκαγιές σε Ελεκίστρα και Δροσιά, αλλά και ο συντονισμός δράσεων για τη συνέχεια.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ' όλα».

Πηγή: skai.gr