Υπουργείο Υγείας: Δυο παράλληλα «στεγανοποιημένα» συστήματα εμβολιασμών - Ξεχωριστό για AstraZeneca

Δυο παράλληλα, «στεγανοποιημένα» μεταξύ τους συστήματα εμβολιασμών, με μια ομάδα εμβολιαστικών κέντρων να χορηγεί αποκλειστικά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, και την άλλη ομάδα των εμβολιαστικών κέντρων όλα τα άλλα εμβόλια, αναλόγως της ηλικιακής ομάδας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Η ανακοίνωσε έγινε επ’ ευκαιρία  της ομόφωνης απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου αποκλειστικά στους πολίτες 60 έως 64 ετών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία. 

«Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή, και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς να είναι η 60-64» τόνισε ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται, ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca, και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. 

«Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής» υπογράμμισε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
 

Πηγή: skai.gr