Βρετανοί ερευνητές: Σε ποιες συνθήκες σταγονίδια κορωνοϊού «ταξιδεύουν» έως και 8 μέτρα

Για ενδείξεις ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορούν να εκτοξευθούν έως και τα οκτώ μέτρα όταν βήξει κάποιος ή φταρνιστεί, κάνουν λόγο Βρετανοί επιστήμονες σε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (ΒΜJ).

Σύμφωνα με την μελέτη λοιπόν, ακριβώς σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις οι έως και 8 μέτρων μεταξύ τους αποστάσεις ακόμη και οκτώ μέτρα, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ. 

Οι κανόνες μπορεί να είναι πιο χαλαροί σε άλλους όχι τόσο επικίνδυνους χώρους, αναφέρει η έρευνα η οποία επισημαίνει, εντούτοις, ότι κατά την εκπνοή, το τραγούδι, το βήξιμο και το φτάρνισμα παράγονται αέρια νέφη που μετακινούν ταχύτερα τα σταγονίδια σε απόσταση έως και επτά – οκτώ μέτρων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η απόσταση που μπορούν να «ταξιδέψουν» τα σταγονίδια του κορονοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ο φορέας του κορονοϊού είναι σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκες και από τον κλιματισμό στον χώρο.

Ρόλο παίζουν ταυτόχρονα και το ιικό φορτίο του φορέα, για πόσο διάστημα εκτίθενται άλλοι κατά την επαφή τους μ’ αυτόν καθώς και πόσο ευάλωτοι είναι στη μόλυνση. 

Με βάση τα παραπάνω οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η τήρηση των αποστάσεων «θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές προστασίας όπως, σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, των επιφανειών και χρήσης μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού».

Πηγή: skai.gr