Βρετανία: Φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κορωνοϊό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την ενεργοποίησή τους στην προσπάθεια ανάπτυξης θεραπειών και παρασκευής εμβολίου κατά του Covid-19 έχουν ανακοινώσει βρετανικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Η GlaxoSmithKline γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα συμπράξει με τη γαλλική Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι δύο εταιρείες προτίθενται να ξεκινήσουν τη συνεργασία του «άμεσα», συνδυάζοντας τις τεχνολογίες τους.

Η GSK έχει αναπτύξει τεχνολογία που επιτρέπει σε μικρότερες δόσεις εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματικές, ενώ η Sanofi εστιάζει στην ταχύτερη παραγωγή εμβολίων.

Η γενική διευθύντρια της GSK Έμμα Γουόλμσλεϊ δήλωσε: «Συνδυάζοντας την επιστήμη και τις τεχνολογίες μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της παγκόσμιας προσπάθειας να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο».

Οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς στο δεύτερο μισό του έτους να μπορούν να διαθέσουν ένα εμβόλιο για χρήση το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, η GSK συμμετέχει σε πρόγραμμα κατασκευής ενός νέου μεγάλου εργαστηρίου δοκιμών φαρμάκων στο Κέμπριτζ, από κοινού με την ανταγωνίστρια εταιρεία AstraZeneca.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές με ένα φάρμακό της για τον καρκίνο του αίματος ώστε να αποτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ασθενείς του Covid-19.

Το φάρμακο με το όνομα Calquence πιστεύεται ότι ίσως έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των φορέων του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 30% κατέγραψε την Τρίτη η αξία της μετοχής της αγγλογαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Novacyt μετά από την ανακοίνωση ότι θα συμμετέχει στις δοκιμές της GSK και AstraZeneca στο Κέμπριτζ.