Βόρεια Μακεδονία: «Παιχνίδι» αισχροκέρδειας -Έως και 15.000 ευρώ η νοσηλεία covid σε ιδιωτικές κλίνες

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σε συνεδρίασή της χθες βράδυ έδωσε πράσινο φως προκειμένου να τεθεί πλαφόν στις τιμές που χρεώνουν ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, ο Βένκο Φίλιπτσε, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση προβλέπεται να επιβληθεί ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στις χρεώσεις που κάνουν ιδιωτικές κλινικές της χώρας για τη νοσηλεία ασθενών με την COVID-19 σε αυτές.

Το πλαφόν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αστρονομικών νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες για δεκαήμερη νοσηλεία ασθενή με την COVID-19 είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χρεώνουν από 12.000 ως 15.000 ευρώ – και μάλιστα ζητούν από τους ασθενείς να προπληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Αρκετοί ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικές κλινικές μίλησαν για «αισχροκέρδεια» από πλευράς των τελευταίων.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές κλινικές να μειώσουν τις τιμές τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να προτάσσουν το κέρδος μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Στα Σκόπια, δύο ιδιωτικές κλινικές οι οποίες δέχονται ασθενείς που νοσούν από την COVID-19 ανέφεραν πως θα περιμένουν το κείμενο της τροπολογίας της κυβέρνησης προτού πάρουν θέση.

Με την ίδια τροπολογία, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα απαγορευθεί σε ιδιωτικές κλινικές να προχωρούν σε προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε περιόδους εκδήλωσης πανδημιών, όπως η παρούσα.

Η Βόρεια Μακεδονία καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολύ υψηλούς αριθμούς μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό και θανάτων ασθενών από επιπλοκές της COVID-19.

Στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων καταμετρώνται μέχρι εδώ 143.162 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 4.289 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ