Τζανάκης: Πιθανότατα θα δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Αλλάξτε μέτρα

«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτή την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, ζητώντας άρση μέτρων. 

«Τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω» σχολίασε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αναφέρονται σε σημαντική αύξηση το ιικού φορτίου κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εκτόξευση στην Κρήτη. 

«Νέο μείγμα μέτρων» 

«Χρειάζεται νέο μείγμα μέτρων. Αντί να μειώνουμε το ωράριο των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, πρέπει να το αυξάνουμε. Σκοπός μας είναι να αραιώσουμε τον κόσμο μέσα σ’ αυτά, όχι να τον συμπυκνώσουμε» επισήμανε δε ο καθηγητής. 

Όπως διευκρίνισε, «δεν πρέπει να απαγορεύουμε στον κόσμο να πάει στην εξοχή, στα εξοχικά του, να αθληθεί να κάνει πικ νικ λαμβάνοντας μέτρα με την οικογένειά του και αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, πρέπει να τα επιδιώκουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, 2 με 3 μέτρα πρέπει άμεσα να αρθούν. Αντιπρότεινε στρατηγικό σχέδιο με τη διενέργεια πάρα πολλών τεστ και με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων συντεταγμένα. 

«Παιχνίδια πολιτικοοικονομικού περιεχομένου» με το AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σχολίασε ότι «τα λιγοστά κρούσματα που έχουμε σε 17 εκατ. εμβολιαζόμενους, πρέπει να τα συγκρίνουμε με το εξής: εμείς εδώ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ευθύνη 300.000 – 400.000 ανθρώπων βλέπουμε σε κάθε εφημερία 4 – 5 εγκεφαλικά, καρδιακά αγγειακά επεισόδια μέχρι εμβολές…» 

«Δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου το θέμα, και δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό όλα αυτά είναι πιθανότατα παιχνίδια πολιτικοοικονομικού περιεχομένου. Ακούστε τη λέει η Επιτροπή και εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό» ήταν η προτροπή του. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφερόμενος στην Αττική, σημείωσε ότι έχουμε ουσιαστικά μικρή ανοδική τάση, οι αλλαγές δεν είναι τεράστιες, αν και η αύξηση πλησιάζει το 100%, καθώς το φορτίο είναι ήδη εδώ και ένα μήνα πολύ υψηλό.

Τόνισε εξάλλου ότι αυτό αποτυπώνεται στα κρούσματα και τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο. Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί εφόσον υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε ακόμα ότι εφόσον γίνονται και πολλά τεστ, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. 

Πηγή: skai.gr