Μήνας ορόσημο για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού της AstraZeneca ο Οκτώβριος καθώς θα κρίνει αν η διάθεσή του μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχους στις Βρυξέλλες μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρία, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου. Η συμφωνία αυτή προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατ. δόσεις.

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό και σύμφωνα με τους υπολογισμούς στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αγοράσουν τις δόσεις και εκείνες θα αποφασίσουν ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιασθούν πρώτοι.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna και CureVac για την προμήθεια εμβολίων.

Βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση κλινικών δολκιμών του εμβολίου του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, ώστε να λάβει έγκριση χορήγησης.

Πηγή: skai.gr