Θεοδωρίδου: «Παγώνει» ο εμβολιασμός εγκύων με AstraZeneca- Ευελιξία για 2η δόση στις 8 εβδομάδες

Στη σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυοι, προχώρησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για του εμβολιασμούς, καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι γυναίκες που είναι έγκυοι, μπορούν να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με ιικό φορέα, σαν αυτό της AstraZeneca ή της Johnson&Johnson. 

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με αυτά είναι ασφαλής», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε δε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, ωστόσο μειονεκτούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κατά την κύηση. 

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια», επισήμανε. 

Νωρίτερα η 2η δόση με AstraZeneca

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να περιοριστεί στις 8 από τις 12 εβδομάδες.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό. Η πρώτη από τη δεύτερηη δόση απέχει 12 εβδομάδες. Όμως αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να το λάβει στις 8 εβδομάδες με μείωση της άριστησης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα», κατέληξε. 

Johnson&Johnson

Σε ό,τι αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, υπογράμμισε ότι «πριν μια εβδομάδα είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA, τον CDC, τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ για άρση ΤΗς χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johsnon&Jonhson. Έγινε λεπτομερής έλεγχος στα περιστατικά, τα θρομβωτικά επεισόδια και τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου της Johsnon&Jonhson», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ Θεοδωρίδου. 

Όπως είπε, ο αριθμός των περιπτώσεων με θρομβωτικά επεισόδια ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν γυναίκες από 18-35 ετών, μέση ηλικία τα 37 έτη. «Από τα 15 περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων ήταν μετά από 1-2 εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα οφέλη υπετερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες τονίζοντας ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη και η επιτήρηση συνεχίζεται.

«Η Εθνική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της χορήγησης του εμβολίου και στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκτός από το ότι είναι πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 
 

 

 

Πηγή: skai.gr