Θεοδωρίδου: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανοσία στη β' δόση – Θα υπάρξει τρίτη;

Θεοδωρίδου: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανοσία στη β' δόση – Θα υπάρξει τρίτη;

Ως τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας της χώρας μας από ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και με τις δύο δόσεις η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Καμία δεύτερη δόση να μη χαθεί και να μην καθυστερήσει. Κανείς να μη μείνει ανεμβολίαστος», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξήγησε ότι η ανοσία που επιτυγχάνεται και με τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Επικαλέστηκε μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 12.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις σύμφωνα με την οποία η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικό στέλεχος) είναι της τάξεως του 86% για το εμβόλιο της Pfizer και με την δεύτερη δόση και του 66% στο για το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης και με τις δύο δόσεις.

Ειδικά για το AstraZeneca τόνισε ότι στις 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ γίνεται η σύσταση να χορηγηθεί και η β’ δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών με ιστορικό από το οποίο προκύπτει κίνδυνος θρομβώσεων η κ. Θεοδωρίδου θύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου.

Ακόμα υπό μελέτη η ανάμειξη εμβολίων

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η χορήγηση δύο διαφορετικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι ακόμη υπό μελέτη καθώς οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους τα απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση άδειας γενικός χορήγησης ετερόλογων εμβολίων. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανοσολογικότητά τους.

Θα υπάρξει τρίτη επαναληπτική δόση;

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ενώ η δεύτερη δόση αποτελεί το «μεγάλο όπλο» για την προστασία, απασχολεί πολύ και το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης.
Ανέφερε ότι ο επιφανής ερευνητής Άντριου Πόλαρ είναι εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης. Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός.

Τυχόν τέταρτο κύμα θα αφορά ανεμβολίαστους

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα προβληματίζει τους επιστήμονες και δημιουργεί οπωσδήποτε ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα. Η ένταση του κύματος εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους.
 

Πηγή: skai.gr