Θεοδωρίδου: Γονεϊκή συναίνεση για εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών -Η μελέτη για τη μυοκαρδίτιδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εξέφρασε τη θετική της γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, τονίζοντας ότι θα γίνεται με γονεϊκή συναίνεση και μετά από ενημέρωση, ανακοίνωσε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, καθώς και για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως τόνισε, «το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού που επέφερε αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας.»

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα για τη Μετάλλαξη Δέλτα:

-    Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη, υψηλή μεταδοτικότητα και μάλιστα σε σύντομο χρόνο έκθεσης στον ιό.
-    Χρειάζεται παρακολούθηση καθώς ακόμα είναι νωρίς για να χαρακτηριστεί ήπια η νόσηση με τη μετάλλαξη.
-    Κινδυνεύουν κυρίως όσοι είναι ανεμβολίαστοι, όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό ή άτομα κάτω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
-    Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης σε υψηλό ποσοστό. 

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε, επίσης, ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως του 33%, επομένως είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη 2η δόση.

Η 2η δόση αν πέφτει στην περίοδο των διακοπών μπορεί να μετατεθεί και 2 και 3 εβδομάδες, διευκρίνισε και τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα.

Δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν για τον εμβολιασμό σε άτομα κάτω των 18 ετών:

-    Παιδιά και έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης
-    Αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να εμφανίσουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.
-    Οι επιπτώσεις από τη νόσηση με covid βρίσκονται υπό συνεχή διερεύνηση.
-    Η συχνότητα εισαγωγής παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στο νοσοκομείο με κορωνοϊό είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της νόσησης με γρίπη.
-    Η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται:    

-    Παχυσαρκία
-    Χρόνιες πνευμονοπάθειες
-    Νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα
-    Χρόνια νοσήματα

Επομένως, ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί σημαντική προστασία. Επίσης, άλλο ένα στοιχείου υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων είναι ότι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ό,τι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται αυστηρά, ενώ μια μελέτη είναι υπό δημοσίευση και για το θέμα της μυοκαρδίτιδας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Ιουνίου έγιναν 8 εκατ. δόσεις εμβολίου σε παιδιά 12-17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά έγιναν δύο δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων εμφανίστηκαν μόνο 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοιώμενης μυοκαρδίτιδας.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, απαιτείται συνεχής επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολιασμών.
 

Πηγή: skai.gr