Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει- Tί γίνεται αν καθυστερήσει η 2η δόση

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χορηγούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτό της Johnson&Johnson που αναμένεται να είναι διαθέσιμο σύντομα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. 

Όπως επισήμανε όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ. 

«Έχουν περάσει 2 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό. Η εκστρατεία ξεκίνησε από το πιο δύσκολο σε διαχείριση εμβόλιο, το mRNA», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέρνεια». 

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson  το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο, ενώ υπογράμμισε ότι είναι μονοδοσικό και εύχρηστο. 

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δόση, η οποία διαφέρει ανάλογα με το εμβόλιο, τόνισε ότι «καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, ακόμα και αν κάποιος καθυστερήσει να λάβει τη δεύτερη δόση» και πρόσθεσε ότι ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να νοσήσουν, αλλά αυτό δε μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.  «Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση. Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι' αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. 

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμα και αυτών που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού.

Τέλος, επισήμανε ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο πλάνο των εμβολιασμών. 

 

 

Πηγή: skai.gr