Κορωνοϊός: Ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο μιλά στον ΣΚΑΪ για την εμπειρία του

Ο Έντουαρντ Ο’ Νιλ, είναι ένας από τους πρώτους εθελοντές που μετέχει στη δοκιμή του πειραματικού εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό. Όμως ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει, εάν αυτό που του χορηγήθηκε ήταν το πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή αν ανήκει στην ομάδα ελέγχου και πήρε το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα.

«Δεν μπορώ να ξέρω, σε ποια από τις δύο ομάδες ανήκω, γιατί είναι εσκεμμένα έτσι σχεδιασμένο. Εμείς, μετά τη δοκιμή επιστρέφουμε στην κοινότητα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο αριθμός των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό, δυστυχώς θα είναι υψηλότερος στην ομάδα που έλαβε το ελεγχόμενο εμβόλιο, (της μηνιγγίτιδας) συγκριτικά με την ομάδα των ατόμων που έλαβε το εμβόλιο του κορωνοϊού. Και με αυτό τον τρόπο μπορείς να συγκρίνεις και να καθορίσεις αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και προστατεύει από τον κορωνοϊό και αν είναι ασφαλές.»

Αν οι εθελοντές εκτεθούν άμεσα στον ιό , η ερευνητική ομάδα θα διαπιστώσει ταχύτερα αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Πάντως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει δεσμευθεί πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ετοιμάσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου, παρά το γεγονός ότι συνήθως απαιτούνται 12 -18 μήνες για αδειοδότηση εμβολίου. 

«Ακούγεται σχεδόν σαν αυτή η έρευνα να είναι βεβιασμένη. Αλλά στην πραγματικότητα είναι δουλειά ετών. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εργαζόταν για την ανάπτυξη εμβολίων για άλλους κορωνοϊούς, όπως ο Mers ή ο Sars.», είπε ο Ο' Νίλ.

Στο New Jersey, εντωμεταξύ, τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές προκειμένου οι οδηγοί να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους. Μια διαδικασία απλή που επιτρέπει να γίνονται δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως. Πρόκειται για νέα εναλλακτικά διαγνωστικά τεστ, τα οποία, συμφώνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του YALE, είναι ακόμη πιο αξιόπιστα από τα συμβατικά μοριακά τεστ.

Όπως αναφέρει ο Φρεντ Τέρνερ, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου: «Το εργαστήριο μας μπορεί να διενεργήσει μέχρι και 50.000 τεστ ημερησίως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.»

Σε τεστ σάλιου για τον κορωνοϊό θα υποβληθούν όλοι οι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ η διενέργεια μαζικών τεστ πάντως είναι απαραίτητη για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ιταλική έρευνα έδειξε πως στην πόλη Βο της βόρειας Ιταλίας το 43% των κατοίκων , ήταν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι μετέδωσαν τον ιό , ενώ σε υγειονομική μονάδα των ΗΠΑ το 50% των τροφίμων και νοσηλευτών ήταν ασυμπτωματικοί συμβάλλοντας στη διάδοση του ιού.

Το κοινό συμπέρασμα των δυο ερευνών είναι πως ο έλεγχος μόνο των ύποπτων κρουσμάτων που εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα δεν είναι αρκετός για να ελεγχθεί η επιδημία, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται θύλακες μετάδοσης.
 

Πηγή: skai.gr