Σουρβίνος – ΣΚΑΪ: Τι ανέφερε για βρετανική μετάλλαξη και παιδιά - Πιθανότητα αυστηρότερων μέτρων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων. 

«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε. 

«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετάνια οπού επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε. 

«Για το συγκεκριμένο κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί πάνω από 2000 μεταλλάξεις η πλειονότητα δεν είχαν κλινική σημασία και εξασθενούσαν τον ίο» διευκρίνισε. «Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις, δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό να αυξήσει τη μεταδοτικότητά του» εκτίμησε.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος» διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.
 
«Ήδη από την εποχή των εμβολιασμών της γρίπης η κάλυψη σε εμβόλια ήταν πολύ μικρή στο υγειονομικό προσωπικό και υπήρχε το ερώτημα της υποχρεωτικότητας» επισήμανε από πλευράς του στον σταθμό μας ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Πέραν των εμβολίων όμως, υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε» πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης. 

Πηγή: skai.gr