ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός έχει δυναμική πανδημίας» - Περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας - Ο χάρτης

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» παραδέχθηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».

«Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την επαρχία Γουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700. Όμως, όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.

Θα ήταν «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί από τον νέο κορωνοϊό και οι πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις, προειδοποίησε. «Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις». «Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κορωνοϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό. Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.
 

ΑΜΠΕ - skai.gr