Πλησιάζει η απόδειξη αποτελεσματικότητας και του εμβολίου της Οξφόρδης

Πλησιάζει η απόδειξη αποτελεσματικότητας και του εμβολίου της Οξφόρδης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στα «πρόθυρα» απόδειξης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που έχουν παρασκευάσει βρίσκονται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δήλωσε στη Sun ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας πριν από το τέλος του έτους.

Όπως είπε, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είναι έτοιμες προς παραγωγή από την AstraZeneca.

Χαρακτήρισε «θαύμα» την «ταχύτητα ρεκόρ» με την οποία οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέπτυξαν το σκεύασμα, ενώ σημείωσε πως αυτό το εμβόλιο θα είναι πιο εύκολο να χορηγηθεί από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, καθώς απαιτεί μόνο μία δόση και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία ψυγείου και όχι στους -78 βαθμούς Κελσίου.

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι επίσης φθηνότερο από εκείνο της Pfizer καθώς θα διατεθεί «σε μη κερδοσκοπική βάση» από την AstraZeneca.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προπαραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης, με την τιμή να εκτιμάται σε 2,23 λίρες ανά δόση, έναντι 29,47 λιρών για δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Αντιδρώντας εξάλλου στην ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna ότι το δικό της εμβόλιο είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, Βρετανοί επιστήμονες έκαναν λόγω για ενθαρρυντικά νέα.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Δικτύου Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθηγήτρια Τρούντι Λανγκ είπε ότι αποδεικνύεται πως ένα εμβόλιο κατά της Covid είναι μια «πραγματική πιθανότητα».

Ο καθηγητής Πίτερ Όπενσο από το Imperial College του Λονδίνου είπε ότι ακόμα και οι ήπιες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί, όπως κόπωση και πονοκέφαλος, είναι οι αναμενόμενες από ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προξενεί «καλή ανοσοποιητική αντίδραση».

Πηγή: skai.gr