Παπαευαγγέλου στον ΣΚΑΪ: Πιθανός εμβολιασμός μαθητών πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, δεδομένου ότι η διαδικασία αδειοδότησης των εμβολίων έχει κινηθεί γρήγορα μέχρι σήμερα.

«Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων» τόνισε η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση έχουν ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.

Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει ήδη από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είπε προσθέτοντας πως οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ήδη ξεκινάνε τώρα οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά, δήλωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Η Λοιμωξιολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα πρώτα στοιχεία από την καταχώρηση των αποτελεσμάτων self test καθηγητών, μαθητών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού δικαιώνουν την απόφαση για επιστροφή στα σχολεία με το μέτρο αυτό, καθώς εάν δεν είχε γίνει έτσι, άτομα θετικά στον ιό θα έμπαιναν στις σχολικές μονάδες.

«Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο, θετικό βήμα γιατί θα μπορέσουμε πραγματικά να σταματήσουμε την διασπορά γιατί ο καθένας που βγαίνει θετικός, πρώτον θα απομονωθεί και συνεπώς θα μειώσει την διασπορά στους συγγενείς του, ταυτόχρονα όμως η ιχνηλάτηση θα μας βγάλει κι άλλους θετικούς στο άμεσο εργασιακό κι οικογενειακό του περιβάλλον» εξήγησε.

Πηγή: skai.gr