Παπαευαγγέλου: Οι περιοχές με νέες εξάρσεις- Τι είπε για μάσκα και επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανιζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας ανέφερε μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία στην χώρα μας.

9.500 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα μισά από τα οποία μέσω self test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Όπως επεσήμανε ο μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σήμερα στα 36 έτη που σημαίνει πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί παρότι παρατηρούμε σημαντική αποκλιμάκωση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές τα νοσοκομεία», όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ακόμα ότι τα 2/3 των νοσηλευόμενων πλέον είναι άνω των 55 ετών και «η συντριπτική πλειονότητά τους αφορά ανεμβολίαστους», επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά πως το πιο ισχυρό όπλο για την προστασία μας παραμένει το εμβόλιο.

Τόνισε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στα κρούσματα άνω των 60 ετών και ότι καταγράφονται νέες εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές όπως Κατερίνη, Ρόδος.

Επίσης, έκανε λόγο για 13.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, σημείωσε η λοιμωξιολόγος. «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι σημαντική η αποκλιμάκωση του ΕΣΥ και ότι ο αριθμός των νεων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί υπογραμμίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους κυρίως πολίτες και ότι το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. 

Υπογράμμισε πως ο αριθμός των διασωληνωμενων μειωθηκε κάτα 15%.

«Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Έχουμε κατά μέσο όρο 33 θανάτους την ημέρα» είπε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε πως η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει ούτε θα λήξει σύντομα. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό το καλοκαίρι με το περσινό. Είναι σαφές πως είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας. Η ξεγνοιασιά θα αρχίσει να έρθει».

Η ίδια τόνισε ότι έχουμε δύο τρόπους να περιορίσουμε την πανδημία, «το ένα είναι η συμπεριφορά μας και το άλλο είναι ο εμβολιασμός ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας».

Επίσης, έκανε λόγο για 13.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια από τα οποία 7.000 είναι στην Αττική.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της μάσκας λέγοντας πως ξαφνιάζει τους ειδικούς η συζήτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. «Η μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό μετρο ατομικής προστασίας. Η κοινή λογική μας έχει δείξει που και ποτε θα βγάλουμε την μάσκα».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως πέρυσι τον Αύγουστο τα 2/3 των κρουσμάτων αφορούσαν στους νέους κάτω των 40 ετών και έκανε έκκληση στις νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν.

Πηγή: skai.gr