Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Επισήμως στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί - Γιατί αναμένουμε τοπικές επιδημίες

Για τις 17 Μαΐου εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η επιτροπή των ειδικών το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών ανακοίνωσε επισήμως η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή, βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί, και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου. Ας μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δε φοράνε μάσκα. 

Είναι σημαντικό, σημείωσε, ότι τόσο χθες όσο και σήμερα που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Μ. Εβδομάδας στο 4,3%. Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των συνολικών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 20.000 για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Όπως ανακοίνωσε, σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε ακόμα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, και στη Θεσσαλία. Όπως επισήμανε δε, ακόμα δεν έχουμε δει τις πιθανές επιπτώσεις λόγω του Πάσχα. Αναμένουμε τοπικές επιδημίες, και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς οι τόσο οι υπερτοπικές μετακινήσεις όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους 20 με 60 ετών που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των 30 – 60 ετών.

Πάντως, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για 4η εβδομάδα, με το μέσο όρο του επταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών και των αποσωληνώσεων να είναι μικρότερος από τον αριθμό των εξερχομένων για το σπίτι τους και των διασωληνώσεων τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι ΜΕΘ για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός, και να ανέρχεται στους 4.900 ασθενείς. Επίσης, στις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί. 

 

Πηγή: skai.gr