ΚΑΙΡΟΣ

Παπαευαγγέλου: Αύξηση νοσηλειών κατά 25% στην Αττική- Στο 60% η πληρότητα σε όλη τη χώρα

Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Αττικής έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. 

Αν και όπως ανέφερε, παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των νέων μολύνσεων και η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αττική καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. 

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι στην Αττική παρατηρείται άνοδος κατά 20%- 25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, καθώς από τις 450 ανήλθαν στις 550, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.  

Τόνισε ότι ότι αυτή τι στιγμή στη χώρα, καταγράφονται 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των νοσοκομείων βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η εμπειρία των γειτόνων μας, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα είναι το στοίχημα: Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι ανησυχητική είναι η μείωση της ηλικίας των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει αρκετά. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας μερικούς μήνες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής πρωτίστως για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν και τα άλλα σχολεία των υπόλοιπων βαθμίδων στο άμεσαο μέλλον, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Επανέλαβε δε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση μεγαλύτερη από ότι όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο. 
 

Πηγή: skai.gr