«Καμπανάκι» της Βάνας Παπαευαγγέλου για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όπως τόνισε τόνισε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων ανακόπτεται, ενώ μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και «νησίδες» στην επικράτεια με τo δείκτη θετικότητας να είναι σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου. 

«Ανακόπτεται το επιδημιολογικό φορτίο, εμφανίζει ύφεση 5%, όμως ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς, είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, από το Πάσχα και μετά ο ρυθμός της μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται» τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. 

Ιδιαίτερα εμφανές είναι αυτό στην Αττική, όπου η εικόνα σταθεροποιείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σημειώνουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία και Αχαΐα. 

Η διασπορά του ιού δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο μέσος ορός ηλικίας των κρουσμάτων μειώνεται στα 39 έτη. Την εβδομάδα 10 με 16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε την ομάδα 20 με 40 ετών. Επί συνόλου 50.000 τεστ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%. Σε κάποιες περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα, η Ξάνθη και η Κόρινθος η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας ξεπερνά και το 7% ανέφερε. 

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα.

Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης. Ανέφερε ότι οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σε λιγότερες από 300 ημερησίως σε όλη την επικράτεια, ενώ οι νοσηλείες στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 20%. Πρόσθεσε ωστόσο πως «οι νέες εισαγωγές δεν μειώνονται όπως θα θέλαμε, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι άνω των 65 ετών που νοσούν βαριά. Κάνω έκκληση στους ανθρώπους άνω των 50 ετών να μας εμπιστευτούν και να εμβολιαστούν». 

"Άλλαξε η εικόνα στα σχολεία με τα σελφ τεστ"

Με τη χρήση των σελφ τεστ αυτό που βλέπαμε τον Ιανουάριο το Φεβρουάριο με αρκετά κρούσματα και κάποιες συρροές έχει αλλάξει, λόγω της διενεργείας του σελφ τεστ εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλλου. 

«Στο Λύκειο τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές έχουν διαγνωστεί 800 περίπου παιδιά 0,14% θετικότητα, χαμηλότερη από το γενικό πληθυσμό που είναι 0,2% Αυτό σίγουρα έχει συμβάλει στη μείωση της διασποράς, γιατί όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν πάει σχολείο κανονικά. Η εικόνα αλλάζει στα σχολεία με τα σελφ τεστ» σημείωσε.

Γι’ αυτό, εξήγησε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μια ομάδα της επιτροπής συναντηθήκαμε για να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μειώσαμε την καραντίνα. «Οριζόντια λέμε ότι το κρούσμα το θετικό θεωρείται μεταδοτικό για 10 μέρες, ενώ στην υπόλοιπη τάξη από 14 μέρες μειώσαμε την απομόνωση και το κλείσιμο του τμήματος σε 10 μέρες λόγω των σελφ τεστ». 
 

 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις