Παπαευαγγέλλου: Σε δύο εβδομάδες μειώθηκε κατά μια δεκαετία η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και πλέον σήμερα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας, παρουσίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους νέους», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλλου σημειώνονται ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά μια δεκαετία στα 23 έτη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστη η παρατήρηση ότι δεν αυξάνονται στους άνω των 65.

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αγγίζουν τις 9.000 ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μεταξύ των νέων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η αυξητική τάση έχει ως επίκεντρο της την Αττική, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

Διπλασιασμός θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ στις δομές υγείας

Η κ. Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σε 44.000 ανά ημέρα καθώς μόνο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έφτασαν τις 10.000, λόγω της ανησυχίας αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. «Αυτό συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό των περιστατικών», σημείωσε.

Η θετικότητα στα τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας, διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο ο δείκτης θετικότητας από τους ελέγχους των κινητών μονάδων είναι υψηλότερος.

Δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας η αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι και δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός όσων χρήζουν διασωλήνωσης και όσων χάνουν τη ζωή τους.

Τα μέλη της επιτροπής, εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημία θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν αναμένουν έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί.

Ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα – Η διαφορά του Νότιου Τομέα με τη Δυτική Αττική

Η κ. Παπαευαγγέλλου πρόσθεσε ότι τα δεδομένα από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Μάλιστα εξήγησε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως ο Νότιος Τομέας Αττικής που φτάνει το 60% και σε κάποιους δήμους το 70%, η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 19 ετών και δεν υπάρχει διασπορά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αντίθετα στη Δυτική Αττική που υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Μετάλλαξη Δέλτα: 121 τα κρούσματα– Έλληνες το 84%

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι συνολικά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί έχουν φτάσει τα 121. Το 84% των κρουσμάτων με το εν λόγω στέλεχος είναι Έλληνες. Στην πλειοψηφία τους είναι νέα άτομα κάτω των 40 ετών.

Από τα 121 κρούσματα της Δέλτα, το 14% είχαν εμβολιαστεί με μία δόση και το 7% και με τις δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Στην πλειοψηφία τους εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 13% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Χρήση μάσκας: Παρερμηνεύτηκε η απόφαση της Επιτροπής

Για τις μάσκες, υπενθύμισε ότι σύσταση της επιτροπής είναι η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σχετικά με τη συζήτηση για την απόφαση της Επιτροπής για τη μάσκα, τόνισε ότι η επιτροπή έχει την αίσθηση ότι η απόφασή της παρερμηνεύτηκε – όχι από την κυβέρνηση αλλά από τα ΜΜΕ «ότι είπαμε πετάξτε τη μάσκα».

Πηγή: skai.gr