Παναγιωτόπουλος σε ΣΚΑΪ: To AstraZeneca έσωσε ζωές- Γιατί παύει να χορηγείται σε κάτω των 60

Παναγιωτόπουλος σε ΣΚΑΪ: To AstraZeneca έσωσε ζωές- Γιατί παύει να χορηγείται σε κάτω των 60

Στην απόφαση των ειδικών να σταματήσει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ερωτώμενος για την απόφαση της επιτροπής να διακοπεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή κατηγορία στις οποία και χορηγούταν κατ’ αποκλειστικότητα το τελευταίο διάστημα, ο κος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως το σκεπτικό είναι το ίδιο που προϋπήρχε.

«Το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν» είπε και επεσήμανε πως για τα εμβόλια ποτέ δεν μιλάμε απόλυτα, κρίνοντας από την ασφάλεια ή τον, πολύ μικρό εν προκειμένω, κίνδυνο.

Όπως εξήγησε οι συνθήκες άλλαξαν κι αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία του ιού.

«Ο κίνδυνος από την νόσο, όταν κυκλοφορεί ο ιός είναι μεγαλύτερος κι έτσι αυτό στην ζυγαριά βαραίνει περισσότερο» είπε και πρόσθεσε πως «ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο άρα ο κίνδυνος μικραίνει».

Εξηγώντας το γιατί δεν άλλαξαν τα ηλικιακά όρια προ μερικών εβδομάδων όταν και το ζήτημα αυτό είχε τεθεί ξανά επί τάπητος και ειδικότερα το γιατί δεν ακολουθήθηκε η γραμμή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ήδη χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών ήδη από τον Απρίλιο, ο κος Παναγιωτόπουλος απάντησε πως τίποτα δεν κρίνεται εν κενώ.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως και στο εξωτερικό καταγράφηκε αντίστοιχη αλλαγή στα ηλικιακά όρια των πολιτών αναφορικά με σκευάσματα, όταν η πανδημία έδειξε σημάδια πτωτικής τάσης.

Όσον αφορά λοιπόν την επιλογή του να χορηγείται το προηγούμενο διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες για τις οποίες πλέον απαγορεύεται, εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτή ήταν που έσωσε ζωές.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 12.000 θανάτους στην χώρα μας. Εάν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 30-60 το προηγούμενο διάστημα θα είχαμε περισσότερους ανθρώπους-θύματα από την νόσο».

Πηγή: skai.gr