Παγώνη-Βασιλακόπουλος σε ΣΚΑΪ: Καμπανάκι για τις μεταλλάξεις -Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ η κατάσταση στα κρούσματα φαίνεται να οδεύει προς σταθεροποίηση.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησαν στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και τους εμβολιασμούς.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, για το ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε έκκληση «να μην εκφράζονται δημόσια μη ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα εμβόλια που κάνουμε προκαλούν συγκέντρωση αντισωμάτων αρκετά μεγάλη, ώστε να υπερνικήσουν τον ιό, επομένως μπορούν να καταπολεμήσουν και τις μεταλλάξεις.

Σχετικά με το περιστατικό με τον γιατρό που φέρεται να εμφάνισε μυϊκή αδυναμία, είπε ότι διερευνάται, ενώ τόνισε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση. 

Αντίστοιχα, η νοσηλεύτρια, η οποία είχε εμφανίσει παράλυση μετά τον εμβολιασμό και πλέον είναι καλά στην υγεία της, δεν επιβεβαιώθηκε ότι έχει το σύνδρομο Guillain-Barre και δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο.

Στο 85% έχει φτάσει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ανέφερε η κα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποσυμπίεσης του συστήματος πριν την απόφαση άρσης των μέτρων.

«Αν τα καταφέρουμε αυτή τη βδομάδα, επειδή περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους για το lockdown.», είπε.
 

Πηγή: skai.gr