Μείωση 50% στα εμφράγματα στην Ελλάδα: Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Σημαντική μείωση των περιστατικών εμφραγμάτων εμφανίζεται σε διάφορες χώρες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Στην βόρεια Ιταλία μειώθηκαν τα εμφράγματα 90%, στην Ισπανία 70% και στις ΗΠΑ 30% - 50%, ενώ στην Ελλάδα οι καρδιολόγοι παρατηρούν μείωση της τάξης του 50%, τόνισε ο Γεράσιμος Σιάσος, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος των δυο Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο – Αιγινήτειο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Ντσούνο.

Εξήγησε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουρη για τις αιτίες της μείωσης των εμφραγμάτων, ωστόσο υπάρχει ένα «καλό» και ένα «κακό» σενάριο.

Το «καλό» σενάριο σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, είναι ότι έχει μειωθεί το εργασιακό στρες, οι καρδιοπαθείς ξεκουράζονται περισσότερο, προσέχουν τα φάρμακά τους και καπνίζουν λιγότερο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πραγματικά λιγότερα εμφράγματα.

Το «κακό» σενάριο, είναι να φοβούνται οι καρδιοπαθείς να πάνε στο νοσοκομείο υπό το φόβο ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό. 

«Να μην φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, όποιος είναι καρδιοπαθής και έχει συμπτώματα πόνου στο στήθος, βάρους στο στήθος, πρέπει οπωσδήποτε να πάει στο νοσοκομείο, να μην φοβούνται», «όλα τα νοσοκομεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένα και έχουν πάρει τις προφυλάξεις και προστατεύουν όλους τους ασθενείς», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάσος.

Πηγή: skai.gr