Μάχη με το χρόνο για τους επιστήμονες - Έτοιμο το πρώτο εμβόλιο για δοκιμή σε ανθρώπους

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Καθώς η ανησυχία για τον κορωνοϊό εντείνεται με την Ιταλία να έχει κηρύξει καραντίνα σε όλη τη χώρα και να μετράει 463 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.985, οι επιστήμονες μάχονται με το χρόνο για να βρουν το εμβόλιο που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό.

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Ιταλία, με το όνομα Takis, έχει αναλάβει τη δημιουργία του εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον ιό Covid-19. Το εμβόλιο που πρόκειται να παράγουν θα είναι βασισμένο στο DNA, σύμφωνα με το Vitares, και πρόκειται να περιέχει τη γενετική ακολουθία της πρωτεΐνης S, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να δεσμεύσει έναν υποδοχέα στην επιφάνεια του ανθρώπινου αναπνευστικού επιθηλίου και να μολύνει τα κύτταρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο αρκετά σύντομα, ίσως σε μερικούς μήνες από τώρα. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να γίνει τεστ σε ζώα πριν χρησιμοποιηθεί σε άνθρωπο, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο. 

Στις ΗΠΑ, παράλληλα, οι επιστήμονες έχουν κάνει κάποια παραπάνω βήματα στη δημιουργία του εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον ιό και αναζητούν εθελοντές για να το δοκιμάσουν.

Οι επιστήμονες στο Σιάτλ έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν εθελοντές, οι οποίοι θα υποβληθούν σε κλινική δοκιμή του εμβολίου που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Το εμβόλιο για τον Covid-19 δημιούργησε η εταιρεία Moderna Therapeutics, όπως αναφέρεται στο livescience και σύμφωνα με το Wall Street Journal, θα είναι έτοιμο για δοκιμή στο τέλος του Απριλίου.

Για τη δοκιμή αναζητούνται 45 υγιείς εθελοντές, ηλικιών 18 με 55, για να εξεταστούν οι παρενέργειες και η αντίδραση του ανοσοποιητικού μετά τον εμβολιασμό.

Οι συμμετέχοντες θα εμβολιαστούν δύο φορές σε διάστημα 28 ημερών και θα χωριστούν σε τρία γκρουπ, καθένα από τα οποία θα λάβει διαφορετική δόση του εμβολίου. Στο τέλος οι εθελοντές θα ανταμειφθούν με 1.100 δολάρια.

Η διάρκεια της έρευνας μπορεί να διαρκέσει έως 14 μήνες.
 

Πηγή: skai.gr