Μαγιορκίνης σε ΣΚΑΪ: Πώς πήραμε απόφαση για απαγορευτικό -Το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα

Για τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή λοιμωξιλόγων να πάρει την απόφαση για μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και για το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα     μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ και το Νίκο Στραβελάκη ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Τόνισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό. 

Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβληματίσαν τα στοιχεία οποτε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως. «Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημια και δεν αποκλείεται να κληθουμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε πως κάθε Τετάρτη γίνεται η σύσκεψη για τον Χάρτη. «Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκός αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις» 

Για τις εικόνες συνωστισμού την νύχτα στην Θεσσαλονίκη που έιναι ήδη επιβαρυμένη υπογράμμισε πως «πλέον το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε 10 φορές αν πέρυσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία φορά. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή για να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες μέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή την στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».

Αναφορικά με τα Λύκεια είπε πως είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου αν όλα πάνε καλά και πως προτεραιότητα είναι κυρίως η εκπαίδευση ενώ σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει». 

Πηγή: skai.gr