Μαγιορκίνης: Η κατάσταση στην Αγγλία μας δείχνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ακόμα

Βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ,είναι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση.

«Σημαντική μείωση διαγνώσεων αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας ενώ η πίεση στις ΜΕΘ δείχνει να υποχωρεί», σημείωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα self test: «Μέχρι σήμερα 21 εκατ. self test έχουν διατεθεί σε 4 εκατ. πολίτες. Καταγραφήκαν 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτών, 30 χιλιάδες από τα οποία βρέθηκαν θετικά.»

Σε μια γενική εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας έκανε λόγο για πιθανή ύφεση της πανδημίας αλλά  η πορεία προς την ανοσία είναι εύθραυστη 

Στάθηκε επίσης στην κατάσταση στην Αγγλία «Ο εμβολιασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται ήπια αύξηση που συνδέεται με το ινδικό στέλεχος Δ αλλά και με το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες 18-39 δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό ποσοστό. Η μικρή αυτή αύξηση, δείχνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε υψηλά ποσοστά σε πιο δραστήριες κοινωνικές ομάδες, η επαναφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι αργή και ελεγχόμενη.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού τόνισε. «Όταν δημιουργηθεί θέμα σε κάποια περιοχή θα υπάρξει εντατικοποίηση του εμβολιασμού, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης. Ο ΕΟΔΥ με κάθε τρόπο προσπαθεί να τονίσει τα οφέλη του εμβολιασμού. Νομίζω θα βελτιωθεί στη συνέχεια η κατάσταση (σχετικά με όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν) και ότι ο εμβολιασμός είναι κάτι ασφαλές που θα προστατέψει τον κόσμο από το να μπαίνει στα νοσοκομεία.

Πηγή: skai.gr