Για την εισήγηση της επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τη στατιστική ανάλυση για την ανοσία της αγέλης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εισηγηθήκαμε τα σχολεία να μην ανοίξουν πριν τις 11 Μαΐου», κάτι που αφορά όλες τις βαθμίδες, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.  Τα παιδιά είναι κυρίως ασυμπωματικοί μεταδότες του ιού.

Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, τόνισε ο καθηγητής.

Έπειτα είπε ότι πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει μετάδοση μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά καλό θα είναι να ελέγχονται πριν πάνε στο σχολείο.

Οι όροι ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο τραπέζι των εισηγήσεων της επιτροπής.

Ο καθηγητής, στη συνέχεια εξήγησε πως η ανοσία της αγέλης χρειάζεται εκτενή σχεδιασμό και στατιστική ανάλυση γιατί «μπορείς πολύ εύκολα να πέσεις έξω» στους υπολογισμούς.

Στην Ελλάδα για να μπορούμε να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία, όπως υπολογίζει ο κ. Μαγιορκίνης, θα πρέπει οι θάνατοι να φτάσουν τους 35.000-40.000 και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Αυτή τη στιγμή 10.000-30.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί. «Αν έχουν ανοσία και θα έχουν και μετά από δυο χρόνια δεν το ξέρουμε», είπε ο καθηγητής. Ο υπολογισμός αυτός συνεπάγεται πάνω από 1 εκατ. ώρες στη ΜΕΘ για τα επόμενα 7,5 χρόνια.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις