Κρίστιαν Έρικσεν: Τι μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο;

Ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν πέρασε την τρίτη του νύχτα στο νοσοκομείο κάνοντας εξετάσεις, μετά από την καρδιακή ανακοπή που υπέστη κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το Σάββατο.

Όμως οι γιατροί δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι για τον λόγο που η καρδιά του σταμάτησε ξαφνικά - και η αναζήτηση της αιτίας είναι τώρα προτεραιότητα.

«Ήταν ένας 29χρονος που έδωσε αγώνα για τη ζωή του», δήλωσε στο BBC το καθηγητής Sanjay Sharma, καρδιολόγος και πρόεδρος της ειδικής καρδιακής επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Ένωσης.«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη.»

Μια από τις πιο κοινές αιτίες καρδιακής ανακοπής είναι ο απειλητικός για τη ζωή ανώμαλος καρδιακός ρυθμός, σύμφωνα με το British Heart Foundation (BHF).Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την καρδιομυοπάθεια - μια ασθένεια του καρδιακού μυός που επηρεάζει το μέγεθος, το σχήμα ή το πάχος της, η οποία μπορεί να κληρονομηθεί - και την οξεία μυοκαρδίτιδα ή τη φλεγμονή του καρδιακού μυός.

Πολύπλοκες εξετάσεις της καρδιάς του Eriksen θα διεξαχθούν τώρα για να εντοπιστούν πολύ λεπτές ανωμαλίες. Ψάχνουν για κάτι ύποπτο στον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς και της δομής της - αλλά παρά τις καλύτερες προσπάθειες των γιατρών, αυτές οι εξετάσεις δεν αποτελούν εγγύηση 100% ότι θα εντοπιστούν τα υποκείμενα προβλήματα

«Αυτές οι καταστάσεις δεν εμφανίζονται πάντα από την μικρή ηλικία ή σε άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών», λέει ο καθηγητής Sharma.

«Μπορεί να μην αρχίσουν να εμφανίζονται μετά τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του ατόμου ή στα 30»

Μερικές φορές οι ανωμαλίες εμφανίζονται μόνο όταν οι ποδοσφαιριστές είναι στο μέσο του αγώνα ή μπορεί να συνδέονται με μια άλλη πρόσφατη ασθένεια που μπορεί να έχει «χτυπήσει »την καρδιά.

Εάν και όταν εντοπιστούν προβλήματα, ορισμένα μπορούν να διορθωθούν ή να αντιμετωπιστούν - αλλά άλλα παραμένουν μη αναστρέψιμα ή ανίατα.Μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα, λιμοκτονεί τον εγκέφαλο του οξυγόνου και οδηγεί σε κάποιον να πέσει αναίσθητος και να σταματήσει να αναπνέει.Είναι διαφορετικό από μια καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ, συχνά λόγω θρόμβου σε μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες.

«Η υπερβολική άσκηση θέτει τους αθλητές σε αυξημένο κίνδυνο επειδή πιέζουν τις καρδιές τους πιο σκληρά - και αυτό είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ζήτημα", λέει ο Δρ. Zafar Iqbal, επικεφαλής της αθλητικής ιατρικής στο Crystal Palace Football Club.

"Κάθε δευτερόλεπτο μετράει"

Ο Δρ Iqbal λέει ότι ήταν ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει αμέσως το CPR (καρδιοπνευμονική ανάνηψη) στον Έρικσεν , ακολουθούμενο από τη χρήση ενός AED (αυτοματοποιημένος εξωτερικός απινιδωτής) και είναι μια τεχνική που όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να κάνουν.

«Κάθε λεπτό καθυστέρησης μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 10%», λέει.

Η εκτέλεση CPR μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Κάθε δευτερόλεπτο μετράει όταν κάποιος πάσχει από καρδιακή ανακοπή - όσο περισσότεροι από εμάς ξέρουμε πώς να κάνουμε CPR, τόσο περισσότερες ζωές μπορούν να σωθού», λέει η δρ Sonya Babu-Narayan, σύμβουλος καρδιολόγος και αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο BHF.

Πηγή: bbc.com