Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 99 νέα κρούσματα - 1.613 ασθενείς- 59 νεκροί συνολικά

Σε 99 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6 θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 59. 

Στην Ελλάδα συνολικά μετράμε 1.613 κρούσματα, εκ των οποίων τα 119 προέρχονται από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος». Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 563 σχετίζονται με επαφές κρούσματος. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 66 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη.

Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και 55.088 θάνατοι, όπως είπε ο καθηγητής. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί συνολικά  245.000 κρούσματα, ενώ στη Βρετανία 441.000 κρούσματα και  32.000 θάνατοι.

Το 95% των ασθενών που κατέληξαν είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν μεγάλης ηλικίας.

Συνολικά, 92 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί  22.437 διαγνωστικά τεστ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε το γηροκομείο Αθηνών όπου πραγματοποίησε έλεγχο, εκπαίδευσε το προσωπικό και μοίρασε υλικός προστασίας, όπως γάντια και μάσκες.

Σχετικά με τις νέες μελέτες που έχουν προκύψει για τα κατοικίδια, ο καθηγητής είπε πως η λοίμωξη σε ζώα είναι πιθανή, ωστόσο, δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους ιδιοκτήτες και δεν υπάρχει λόγος να τα παρατούν στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι σκύλοι δεν μολύνονται, κάποιες γάτες φάνηκαν ότι μολύνθηκαν αλλά δεν εμφάνησαν συμπτώματα, ωστόσο ο ιός δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα ζώα συντροφιάς. 

«Δεν είναι λόγος να τα εγκαταλείπουν», τόνισε.

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από την Κίνα, όπως υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, καθώς ένα νέο πειραματικό φάρμακο φέρεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε τόσο στους πολίτες όσο και στους επιστήμονες αυξημένη επαγρύπνηση σε ότι διαβάζουν ή δημοσιεύουν.

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικές ομάδες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται να προσέχουμε τις μελέτες που δημοσιεύονται και δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί. 

Τέλος, επεσήμανε ότι όσο η επιδημία παραμένει σε αργούς ρυθμούς αύξησης, υπάρχει ελπίδα.

 

Πηγή: skai.gr