Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Δεν χρειάζονται μέτρα στις πύλες εισόδου παρά τους θανάτους στην Ιταλία

Δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας λόγω του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία επιμένει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα Δευτέρα για το ζήτημα του ιού στο υπουργείο Υγείας. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου έρχονται στη σκιά των έξι θανάτων από τον ιό στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Πρόσθεσε πάντως, ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση. 

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Από την πελυρά του ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε: «Η εξελισσόμενη επιδημία με το νέο κοροναϊό και η εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικές  χώρες, απαιτεί εγρήγορση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας,  διαρκή συνεννόηση  και εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων  από το Υπουργείο Υγείας, ενιαίο κέντρο συντονισμού και εποπτείας και, κυρίως συστηματική οργανωτική προετοιμασία  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών ΠΦΥ, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας, για την αποτελεσματική  διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων.  

Έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει με ευθύνη και σοβαρότητα και όχι με ανεύθυνη δημαγωγία όπως έκανε συστηματικά η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, αυτή τη πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος, θα ζητούμε συνεχή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα ενδεικνυόμενα κάθε στιγμή μέτρα που εισηγείται η  επιστημονική κοινότητα, θα ελέγχουμε  την ετοιμότητα και την επάρκεια του ΕΣΥ και των υπηρεσιών  του και θα συμβάλλουμε από τη θέση μας για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στη διασυνοριακή απειλή του νέου κοροναϊού. Μόνο έτσι μπορεί να εμπεδωθεί το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης  στην κοινωνία.»

Πηγή: skai.gr