Κορωνοϊός-Τσιόδρας: 56 νέα κρούσματα - 90 θάνατοι - 2011 ασθενείς - 77 διασωληνωμένοι

Στα  56 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Παράλληλα 4 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 90.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των νεκρών είναι τα 73 έτη ενώ το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Είκοσι-έξι ήταν οι γυναίκες.

Στους 77 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 75% έχει υποκείμενο νόσημα η είναι μεγαλύτερη ηλικίας.

Από τους διασωληνωμένους ασθενείς 14 είναι οι γυναίκες.

Δεκαπέντε ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ

Τα συνολικά κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε  2011.

Σημειώνεται πως εκ των νέων κρουσμάτων τα 20 προέρχονται από τον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα.

Όπως εξήγησε ο κος Τσιόρας το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες με ηλικία 18-39 ετών το 30.8%, ηλικίας 40-64 ετών είναι το 45,2% ενώ οι ασθενείς άνω των 65 ετών αντιστοιχούν στο 21,3%.

Τέλος ηλικίας 17 ετών και κάτω είναι μόλις 53 κρούσματα που αντιστοιχούν στο 2.8 %.

Ταυτόχρονα, 525 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 736 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Έχουν ληφθεί και ελεγχθεί μέχρι στιγμής 35.432 κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος στους Ρομά, στο περιθώριο εμφάνισης κρουσμάτων στον οικισμό στην Λάρισα, ο καθηγητής τόνισε πως «δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα». 

"Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο ή διαιρέσεις. Με ενότητα θα ξεπεράσουμε την πανδημία. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα, που τους συνάντησα, για την υπεύθυνη στάση τους. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας."

«Δεν υπάρχει χώρος για φόβο, μίση, διακρίσεις και διχασμό» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. 

«Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο κοςΤσιόδρας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια. «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην 'Απω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. «Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ «πέρα -δώθε», κατέληξε ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας μαραθώνιο και όχι σπιντάρισμα.

Πηγή: skai.gr