Κορωνοϊός- Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα - 121 νεκροί - 2401 ασθενείς - 59 διασωληνωμένοι

Στα 156 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα 150 είναι από την δομή του Κρανιδίου.

Παράλληλα 5 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 121 με 32 εξ αυτών να είναι γυναίκες.

Ο μέσος όρος των ηλικιών των νεκρών υπολογίζεται στα 74 έτη με το 91% να είναι ηλικιωμένοι ή έχοντες σοβαρό υποκείμενο νόσημα 

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2.401 με το 56% να είναι άνδρες.

Ακόμη 59 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.

Παράλληλα, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κος Τσιόδρας προέβη παράλληλα σε εκτενέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα κρούσματα στην δομή Κρανιδίου, καθώς όπως είπε, ο υφυπουργός κος Χαρδαλιάς έχει ήδη σπεύσει εκεί για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής και την περιφέρεια.

Όπως εξήγησε 148 είναι κάτοικοι της δομή και δύο εργαζόμενοι της δομής και του ΔΟΜ. Η δομή βρισκόταν από την Μεγάλη Πέμπτη σε καραντίνα ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και διενεργείται κατά προτεραιότητα διαλογή των ευπαθών ομάδων για τυχόν περαιτέρω ανάγκη φροντίδος και νοσοκομειακής νοσηλείας.

Έως τώρα δεν έχουν βρεθεί συμπτωματικοί ασθενείς που να χρήζουν περαιτέρω φροντίδας. Για την ιατρική φροντίδα των περιστατικών, πέραν επιτόπιας υπαίθριας δομής σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, θα στελεχωθεί εκτάκτως με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές επιπλέον το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.

Τυχόν απαραίτητες μεταφορές σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές, διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος, θα εκτελούνται άμεσα με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή για 14 μέρες και θα λειτουργεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ο λοιμωξιολόγος υπενθύμισε πως επιπρόσθετα αποφασίστηκε να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των κατοίκων του νομού Ερμιονίδας, περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Με βάση το παραπάνω δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί ενώ αναστέλλεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα μετακίνησης για τις περιπτώσεις Β4, Β5, Β6 αλλά και η λειτουργία λαικών κι υπαίθριων αγορών στην περιοχή.

Στην περιοχή παραμένουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ για διενέργεια περισσότερων δειγματοληπτικών ελέγχων εφόσον κριθούν απαραίτητοι αλλά και για ιχνηλάτηση επαφών.

Σε καραντίνα 14 ημερών με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις περιοχές τίθενται και τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στην Ξάνθη, συνόψισε ο κος Τσιόδρας.

Τέλος ο λοιμωξιολόγος προέβη σε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της νεανικής θνησιμότητας με αφορμή των θάνατο 35χρονου από κορωνοιό στη χώρα μας.

«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.Τα αίτια μπορεί να είναι γονιδιακά ή για κάποιο λόγο ο ιός να βρίσκει χαμηλό το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου και να τον χτυπάει, επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Επιπρόσθετα ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπη  και είπε ότι ο ιός αυτός, σε κάποιους μόνο ασθενείς, προκαλεί εγκεφαλίτιδα, πολλές φορές και τον θάνατο. Επιπρόσθετα ανέφερε το παράδειγμα της θνησιμότητας σε νεαρή ηλικία από γρίπη.

Η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια ακόμα πιθανή εξήγηση, συνέχισε, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη χωρίς να το καταλάβουν. Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό όσοι έχουν τα μηχανάκια που μετρούν το οξυγόνο στο αίμα, να τα χρησιμοποιούν.

Πηγή: skai.gr