Κορωνοϊός: Το εμβόλιο Pfizer διατηρείται σε-70 βαθμούς- Θα είναι πρόβλημα για τα νοσοκομεία;

Αισιοδοξία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την Pfizer Inc και την BioNTech,για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοιού με τις δύο εταιρείες να να εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση της παρασκευής του.

Και ενώ όπως φαίνεται η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ενδεχομένως ένα βήμα πιο κοντά στο να κερδίσει η ανθρωπότητα μια σημαντική μάχη κατά της πανδημίας, προβληματισμό για το μέλλον προκαλεί το γεγονός ότι το εμβόλιο όπως φαίνεται θα χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών κελισίου ή και λιγότερο.

Αναλυτικότερα, οι σύνθετες και απαιτήσεις αποθήκευσης του εμβολίου φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο ακόμη και για τα πιο εξελιγμένα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει πότε και πού θα διατίθεται σε αγροτικές περιοχές ή φτωχές χώρες όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι.

"Μιλάμε για ένα εμβόλιο που χρειάζεται αποθήκευση σε μείον 70 ή 80. Αυτό είναι ένα τεράστιο υλικοτεχνικό ζήτημα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και εκτός του δυτικού κόσμου", δήλωσε ο Δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στην κλινική Mayo.

Οι τοπικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι υπεύθυνοι για την αποθήκευση και τη χορήγηση εμβολίων μόλις παραδοθούν, αναφέρει η εκπρόσωπος τύπου της Pfize, Kιμ Μπένκερ.

Μπορούν να διατηρηθούν σε καταψύκτη εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας για έως και έξι μήνες ή για πέντε ημέρες στους 2-8 βαθμούς C - ένας τύπος ψύξης που διατίθεται συνήθως σε νοσοκομεία, προσθέτει και τονίζει πως οι μονάδες αποθήκευσης της Pfizer μπορούν επίσης να ξαναγεμιστούν με πάγο για έως και 15 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση υπό κανονικές ή και ελαφρώς υψηλότερες από αυτες τις κατάψυξης θερμοκρασίες, οι δόσεις χαλάνε θα χαλάσουν σε περίπου πέντε ημέρες.

Πηγή: NDTV