Κορωνοϊός: 14 ακόμη κρούσματα - 45 συνολικά στη χώρα μας - Τα μέτρα

Δεκα τέσσερα ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόκειται για  11 ταξιδιώτες του γκρουπ που πήγε εκδρομή στους Αγίους Τόπους, και επέστρεψαν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, και τρεις επαφές στο περιβάλλον τους που κόλλησαν αφότου ήρθαν σε επαφή μαζί τους διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μετά την ανακοίνωση των 14 νέων κρουσμάτων, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας φθάνουν πλέον τα 45. Κατόπιν αυτών, παρατείνονται τα μέτρα  για να περιοριστεί η εξάπλωση  που αφορούν τους τρεις πληττόμενους νομούς της χώρας Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ενώ αναστέλλονται όλες οι εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές. Παράλληλα, παρατείνονται τα μέτρα απαγόρευσης μαθητικών εκδρομών εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου. Παράλληλα, οι αγώνες (ανεξαρτήτως αθλήματος) των ομάδων των νομών αυτών, περιλαμβανομένων των αγώνων εκτός έδρας, θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. 

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών. Τα σχολεία και τα δικαστήρια στην Πάτρα παραμένουν κλειστά. 

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα... Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου, και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση «να στηριχθεί η τεράστια προσπάθεια που γίνεται, και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού που θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Ανέφερε ακόμη ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Την Πέμπτη τα κρούσματα από 10 έγιναν 31, με τα 21 εξ αυτών να έχουν κάνει το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, απ’ όπου ένας 66χρονος νόσησε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε για έξαρση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ REAL TIME XAPTH THΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

 

Πηγή: skai.gr