Κορωνοϊός: Σύμπραξη AstraZeneca και ερευνητών SputnikV για συνδυασμούς εμβολίων

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca ανακοίνωσε συνεργασία με την ομάδα πίσω από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V Covid-19 για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνδυασμού της δικής του πειραματικής φόρμουλας με το πρωτοποριακό ρωσικό προϊόν, αναφέρει το CNBC.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά που οι ερευνητές  του εμβολίου Sputnik V Covid-19 πλησίασαν την AstraZeneca μέσω Twitter στα τέλη του περασμένου μήνα για να ρωτήσουν εάν πρέπει να προσπαθήσουν να συνδυάσουν και τα δύο για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων COVID-19 μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της προστασίας ή / και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας εμβολίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εντοπιστούν διαφορετικοί συνδυασμούς εμβολίων για να υπάρξει βοήθεια ούτως ώστε τα προγράμματα ανοσοποίησης να γίνουν  πιο ευέλικτα, επιτρέποντας στους γιατρούς μεγαλύτερη επιλογή κατά τη χορήγηση εμβολίων », δήλωσε η AstraZeneca σε δήλωση την Παρασκευή.

«Είναι επίσης πιθανό ότι ο συνδυασμός εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένα από τα πολλά που επιδιώκουν να λάβουν έγκριση εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων ότι μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 69 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, με 1,58 εκατομμύρια σχετικούς θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Η αξιολόγηση διαφορετικών τύπων εμβολίων COVID-19 σε συνδυασμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση συνεργιών στην προστασία και στη βελτίωση της προσβασιμότητας εμβολίων και θα μπορούσε να προσφέρει μια πρόσθετη προσέγγιση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του θανατηφόρου ιού», δήλωσε η AstraZeneca.

Σύμφωνα με το CNBC, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το κρατικό ταμείο πλούτου της Ρωσίας - το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Sputnik V - δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca σε συνδυασμό με το δικό τους θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η απόφαση της AstraZeneca να διενεργήσει κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας έναν από τους δύο φορείς του Sputnik V προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ένωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Kirill Dmitriev, Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

«Χαιρετίζουμε την έναρξη αυτού του νέου σταδίου συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών εμβολίων. Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε αυτήν τη συνεργασία στο μέλλον και να ξεκινήσουμε την κοινή παραγωγή αφού το νέο εμβόλιο αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών », δήλωσε ο Dmitriev.

Πηγή: CNBC