Tην ζωή της σε συνθήκες… καραντίνας μετά την εξάπλωση του κορωνοιού στην χώρα περιγράφει μιλώντας στον ΣΚΑΙ η φοιτήτρια Αφροδίτη Καρυδομάτη, κάτοικος του Μινέρμπε στην Βερόνα της Βόρειας Ιταλίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αφροδίτη, αύριο ( 11-3) επρόκειτο να ορκιστεί για το πτυχίο της ωστόσο η εξάπλωση του φονικού ιού είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή κάθε εκδήλωσης και δραστηριότητας στην πόλη, μέχρι την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον.

Παρά το γεγονός ότι η Βερόνα και το Τρέντο, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο της, δεν συγκαταλέγονταν μέχρι και χθες (9-3) στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» τα μαζικά κρούσματα κορωνοιού στην Ιταλία οδήγησαν τις αρχές στην λήψη καθολικών μέτρων πρόληψης και προστασίας προκειμένου να περιοριστεί, όσο είναι αυτό δυνατόν, η περαιτέρω εξάπλωση του.

Όπως αναφέρει μάλιστα η φοιτήτρια, το πανεπιστήμιο θα επιστρατεύσει ακόμα και το Skype προκειμένου να περιοριστούν, όσο αυτό καθίσταται εφικτό, οι πιθανότητες μαζικής συνάθροισης ατόμων ακόμη και την προσεχή εβδομάδα, με τις παρουσιάσεις εργασιών λόγου χάρη να γίνονται με τηλεδιασκέψεις.

Παράλληλα τονίζει πως η ιταλική κυβέρνηση αλλά και σχετικές καμπάνιες συμβουλεύουν τον κόσμο να μένει σπίτι αποφεύγοντας περιττές μετακινήσεις με το μέτρο αυτό να έχει περισσότερο προτρεπτικό και όχι «απόλυτο» χαρακτήρα .

«Δεν είναι απόλυτη καραντίνα αλλά προσπαθούμε να τηρούμε αυτόν τον απλό κανόνα για όλους μας» δηλώνει συγκεκριμένα.

«Εμείς για να ταξιδέψουμε αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επίσημο έγγραφο στο οποίο ο καθένας υπογράφει και δηλώνει τον λόγο για τον οποίον χρειάζεται να ταξιδέψει.» προσθέτει η Αφροδίτη Καρυδομάτη περιγράφοντας πως σε κάθε περίπτωση αν ο λόγος που θέλει να ταξιδέψει κάποιος είναι σοβαρός, δεν υπάρχει περιορισμός ενώ αν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής είναι μάλλον αμφίβολο το αν θα πάρει έγκριση.

Ο πανικός είναι μια κατανοητή αντίδραση εντούτοις ο ιταλικός βορράς, στο πέρασμα των ημερών έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών, αναφέρει η Καρυδομάτη εκτιμώντας πως το ίδιο θα συμβεί και στην κεντρική αλλά και Νότια Ιταλία η οποία ενδεχομένως βρίσκεται σε ταραχή αυτές τις ώρες καθώς η επιβολή μέτρων αποτελεί για αυτήν μια νέα κατάσταση.
«Ο κόσμος , σε όλη την Ιταλία, προσπαθεί να βγαίνει εκτός σπιτιού όσο το δυνατόν λιγότερο» συμπληρώνει τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει και εξαιτίας φόβου αλλά και επειδή οι πολίτες επιθυμούν να ακολουθήσουν τους κανόνες και να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο να βάλουν τους συμπολίτες τους σε κίνδυνο, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τι είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας

«Όχι μόνο το περιμέναμε, αλλά και το θέλαμε», δήλωσε για τα έκτακτα μέτρα στην Ιταλία ο Δημήτρης Φέσσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και την Χριστίνα Βίδου.

Εξήγησε πως η Ιταλία παρακολουθούσε αρχικά με έκπληξη και στη συνέχεια με ανησυχία την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού και εξήγησε πως είναι η κατάσταση στη χώρα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

«Ο κόσμος είναι ψύχραιμος, δεν υπάρχει πανικός, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη», είπε ο κ. Φέσσας.

Εξήγησε ότι η βασική οδηγία των αρχών είναι «μείνε στο σπίτι σου», καθώς αυτό είναι και το μόνο μέτρο που μπορεί να εμποδίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.

Επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για σωματική άσκηση ή για την προμήθεια τροφίμων ενώ πληροφορίες των ιταλικών μέσων αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει νέα δέσμη μέτρων που θα προβλέπει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εκτός από τα φαρμακεία και εκείνα που πωλούν τρόφιμα.

Ο κ. Φέσσας εξήγησε ότι οι καθηγητές παραδίδουν μαθήματα ηλεκτρονικά ενώ για τους εργαζόμενους που πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους λειτουργεί το smart working δηλαδή εργασία από το σπίτι. Επίσης εξετάζονται σενάρια οικονομικής βοήθειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις