Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 1 στους 4 Ιταλούς - Δεν θα τελούνται γάμοι και κηδείες

Πρόκειται για ολόκληρη τη Λομβαρδία, καθώς και για δεκατέσσερις μεγάλες πόλεις στις περιφέρειες Βένετο, Πιεμόντε και Εμίλια Ρομάνια. Ανάμεσά  τους είναι η Βενετία και η Πάδοβα. Ουσιαστικά οι πολίτες του Μιλάνου κι όλων των άλλων περιοχών θα μπορούν να μετακινούνται από το σπίτι τους μόνο για να μεταβούν στη δουλειά τους, για λόγους υγείας ή για έκτακτα γεγονότα.

Στη νέα κόκκινη ζώνη μέχρι τις 3 Απριλίου δεν θα τελούνται γάμοι και κηδείες. Η προηγούμενη κόκκινη ζώνη, η οποία αφορούσε μόνον την περιοχή της πόλης Λόντι -με 50.000 κατοίκους- καταργείται εκ των πραγμάτων, λόγω διεύρυνσης της καραντίνας. Υπάρχει όμως μια γενικότερη ασάφεια. Οι πολίτες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πώς και πότε θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους. Τα καφε -μπαρ, παραδείγματος χάρη, θα ανοίγουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6  το απόγευμα. Mέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα κλείσουν αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στους Ιταλούς από την τηλεόραση με στόχο να παρουσιάσει, σαφέστερα,  νέες λεπτομέρειες.

Πρωτοβουλίες σε επίπεδο περιφέρειας

Αποτελεί πλέον επιβεβαιωμένο γεγονός ότι η οικονομική ζημιά για τον ιταλικό Βορρά είναι τεράστια. Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι δεν περίμενε να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα. Αντιθέτως, η περιφέρεια της Λομβαρδίας επιθυμούσε ακόμη πιο σκληρές παρεμβάσεις. Στο μεταξύ, στην περιφέρεια της Απουλίας, στη νότια Ιταλία, επιβάλλεται από σήμερα καραντίνα σε όλους τους πολίτες που φθάνουν από το Μιλάνο. Στην υπόλοιπη Ιταλία, δε, κλείνουν ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συναντώνται και συνηθίζουν να πίνουν κρασί τα βράδια. Με την ελπίδα, όλα αυτά τα μέτρα, ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την διάδοση του ιού.  


Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.